Az újdonságok feltöltésre kerültek az Új termékek kategóriába! :)

Nemes Opál ékszerek tisztítása

A nemes Opál ékszereink elkészítéséhez a legtöbb esetben Etiópiából származó Welo Opálokat használunk.

Ennek egy nyomós oka van: az ár.

Az Etiópiai Welo Opálok hasonló minőséggel rendelkeznek mint az Ausztráliából származó nemes Opálok de az áruk sokkal kedvezőbb.

A hátrányuk az, hogy sokkal sérülékenyebbek mint az Ausztáliából származó Opálok, nem véletlenül annyira drágábbak azok az anyagok.

Ez a tájékoztató minden Opálhoz hasznos lehet de itt főképp az Etiópiai Welo Opál az amihez mindenképp hasznos lesz ez a leírás.

welo opál ékszerekA nemes Opálok meglehetősen puha ásványok, keménységük 5,5 és 6,5 között van a Mohs-féle keménységi skálán. 

Éppen ezért fontos. hogy vigyázzunk rá és ha sokáig megakarjuk őrizni a szépségét alkalmi ékszerként viseljük!

welo opál palo santovalMi az ami károsítja és mi az amit kerüljünk?

Minden alkalommal amikor olyan tevékenységet végezünk amely károsíthatja az Opálokat, például kertészkedés vagy házimunka, vegyük le magunkról, hogy véletlenül se sérüljön meg az ékszer munka közben. 


Az Opálok és Opálékszerek gondozása során ne tegyük ki az Opálokat olyan hatásoknak, amelyek árthatnak vagy kárt okozhatnak az anyagban mert nagyon érzékenyek mindenféle behatásra és kemikáliára.

A tusfürdő, bármilyen alkohol tartalú kemikália, parfüm, hajlakk, szappan, mosogatószer, sampon mind kárt okoznak.

welo opál gyönggyel

Az Opálok nem mennek tönkre ha egy kis tiszta víz éri őket, de jobb, ha nem mosogatunk, vagy nem megyünk el úszni, zuhanyozni, miközben Opál ékszert viselünk. 

Mivel az Opálok vízbázisú szilícium-dioxid gömbökből származnak, amelyek számos elemeket tartalmazhatnak, az  összetételük nagymértékben változik, attól függően, hogy milyen körülmények között alakul ki.  

Az Opálok tartóssága az anyag minőségétől és a használatól is függ: egyes opálok megrepednek, ha nagy hőhatásnak vannak kitéve, míg mások eltörhetnek.

Bármilyen erős fény is károsíthatja az opálokat.
Óvni kell az UV fénytől is mert az is károsíthatja az ékszerünket.

Amennyiben az O
pál nagyon vízes lesz, a színe kifakulhat.

Ha hagyjuk, hogy az Opál természetes módon kiszáradjon, a színe visszatérhet, de ne siessük el a folyamatot, hagyjuk, hogy lassan történjen meg a száradási folyamat.

Soha ne használjunk ultrahangos tisztítót az Opál ékszereink tisztításához, mivel a rezgések az opál megrepedését okozhatják,

A vegyi anyagok, tisztítószerek túlságosan károsítják az Opálokat így érdemes takarítás közben levennünk az ékszert.


welo opál fülbevaló

Tárolás:

Mindig olyan helyen tároljuk ahol Opál ékszerünket nem éri napfény, a tárolása során használjunk párnázott ékszerdobozt vagy gyűrűs dobozt, hogy megakadályozzuk az esetleges karcolásokat.

Az opál ékszereket nem szabad olyan helyen tárolni, ahol szélsőséges hőmérséklet vagy páratartalom uralkodik.

Ha tudjuk, hogy hosszú ideig nem fogjuk használni csak tároljuk az Opálokat/Opál ékszereket rakjuk őket bele körülbelül 15 percre egy műanyag zacskóba nedves vattával, ez a módszer a legtöbbször megakadályozza, hogy az Opálok/ Opál ékszerek elveszítsék a nedvesség tartalmukat, ezután már mehet már eltehetjük arra a helyre ahol tárolni fogjuk.

Évente egyszer körülbelül 15 percre langyos vízbe is merítheti az Opálokat.

Amennyiben Palo Santo is található az ékszerbe szintén ezt az eljárást érdemes alkalmazni.

Fontos, hogy ezután a művelet után is hagyjuk megszáradni az ékszert!

Ez a trükk is megakadályozza az Opálok/Opál ékszerek kiszáradását.

welo opál nyaklánc

Nemes Opál ékszereink itt megtalálhatók!